Publikationen Et kompas til kystbyer i forandring inspirerer med vigtige overvejelser og gode eksempler. Realdania og Miljøministeriet, som står bag Byerne og det stigende havvand, er afsendere. Grandville har stået for vidensindsamling og redaktion.
Havvandet stiger, og kystbyer risikerer at blive oversvømmet. Ejendomme og infrastruktur er truet, og alligevel udvikler vi fortsat byerne i lave områder tæt på vandkanten eller havnekajen.
Kompasset er et værktøj, som skal hjælpe kystbyerne til at skabe nytænkende, innovative og helhedsorienterede løsninger. Publikationen skal inspirere Danmarks kystkommuner, når de arbejder med udvikling af kystbyerne og samtidigt skal håndtere det stigende havvand. Kompasset er et 360 graders-værktøj til navigation i komplekse kystprojekter, og det samler en række vigtige overvejelser i én model.
Baggrunden for projektet er, at Realdania sammen med Miljøministeriet v/Kystdirektoratet har etableret et partnerskab, hvis overordnede formål er at fremme proaktivt arbejde for at minimere risici for oversvømmelse i byer i samspil med udviklingen af bæredygtige byer. Som et led i at søge viden og udvikle praksis i en dansk kontekst har partnerskabet indledt samarbejder med udvalgte kommuner om en række pilotprojekter, og der er etableret et vidensnetværk bestående af forskere.
Grandville har sammen med partnerskabet sat form på overvejelserne, og vi har designet kompasset som en overskuelig ramme for kommunernes overvejelser. Grandville har faciliteret indhentning af viden gennem interviews og dialog med bidragsydere bestående af projektansvarlige i pilotkommuner, forskere og fagpersoner. Grandville har fungeret som skribent på store dele af publikationen og som redaktør på bidrag fra eksterne bidragsydere.
Grandville har undervejs bidraget med egne erfaringer og faglige perspektiver inden for projekt- og forandringsledelse i en kommunal kontekst, udvikling af byer med kysten som præmis og med konkrete erfaringer fra Grandvilles rådgiverroller på tre pilotprojekter i ’Byerne og det stigende havvand’; Juelsminde, Dragør og Middelfart.